Nou, niet van papier-maché zoals dit bootje.
Toch is het wel vergelijkbaar. Met papier-maché maak je een papje van papier snippers en behangplaksel. Dat kun je lekker kneden en in elke vorm maken. Laten drogen, schilderen en klaar.
Maar
in plaats van papier gebruik ik kunstvezels en in plaats van behangplaksel
gebruik ik epoxy.
Het merendeel van de kunstvezels bestaat uit glasvezels. Dat zijn dus eigenlijk dunne draadjes van glas. Deze worden geheel verzadigd met epoxy en vormen zo de basis constructie van de boot.
Maar er worden ook heel bijzondere vezels toegepast. Bijvoorbeeld van koolstof. Hier kun je heel hard aan trekken zonder dat het kapot gaat. Onderdelen die meestal van staal worden gemaakt, worden in deze trimaran van koolstof vezel gemaakt. Dit is zelfs wel vijf keer sterker dan staal.
Een andere bijzondere vezel is kevlar. In het leger wordt kevlar wel gebruikt in helmen en kogel vrij vesten. En dan begrijp je meteen waar kevlar goed in is. Namelijk het tegenhouden van scherpe voorwerpen zodat er geen gat in de boot komt als je ergens tegenaan zou varen.
De vezels worden samen geplakt met epoxy. Dat is een soort polyester, maar met veel beter lijmende eigenschappen. Als alles is uitgehard, lijkt het wel plastic.
Op dit plaatje zie je twee lagen glasvezels met daar tussen in koolstofvezels. Dit is het zwarte materiaal. Wat je op de foto ook goed kunt zien is dat de epoxy helemaal in de vezels dringt, zodat deze bijna niet meer zichtbaar zijn. De vezels zijn dus helemaal verzadigd.
De gele achtergrond is schuim en is de derde component in het bouwmateriaal. De bootromp wordt als een soort sandwich gebouwd. Dit bestaat dan uit schuim in het midden en aan beide zijden de verzadigde weefsels met epoxy. Waarom dat zo gebeurt zal ik uitleggen bij de volgende vraag.
Vergelijk het schuim met een isolatiemateriaal, zoals piepschuim. Alleen is dit gele schuim een stuk sterker.
Overigens worden deze materialen niet alleen maar gebruikt om een trimaran mee te bouwen. Je vindt ze ook terug in de constructie van race auto's, vliegtuigen, windmolens maar ook racefietsen en nog veel meer.